GRATTIS KÅKEN 75 ÅR!

30 september, 2021 av Heidi Berglund

Kåken 75 år!

1941 bestämde sig kårens ledare för att tomten på Gillegatan 15, med en grund, var lämplig för att bygga Scouthemmet på.
Kåren växte och det fungerade inte längre med verksamhet i privata lokaler och skolan. Ansökningar om olika bidrag gjordes och 1942 beviljade Allmänna arvsfonden ett bidrag på 11725 kr. Kostnadsberäkningen som gjordes uppgick slutsumman till 23450 kr. Bygget satte igång. Alla som kunde tänkas bära en tegelsten hjälpte till…. allt från vargungar till professionella hantverkare. Det praktiska arbetet skedde främst 1944-1946.

På hösten 1946, 29 september, var det invigning av Scouthemmet, Kåken. Kåken invigdes av scoutchefen greve Folke Bernadotte af Wisborg med meningen

– ”Håll elden brinnande för samhällets ungdom”.  Med det menade han att man skulle behålla den glöd som kännetecknat scoutverksamheten i Mälarhöjden.

De gjorde ett bra jobb, gänget som slet på 40-talet. De tänkte framåt och byggde vårt Scouthem under andra världskriget. Det var oroligt i Sverige. Man gick i skolan och jobbade halvdag på lördag.

De hade en stämpelklocka vid bygget. 9785 timmar registrerades. Det är stort!

29/9 fyllde kåken 75!

Skrivet av Åsa W

Bild från invigningen.
Allan Hultén längst till vänster.